5 tips voor een ontspannen leven

1 op de 8 mensen in Nederland loopt jaarlijks het risico op een burn-out of een andere werkgerelateerde psychische ziekte. De campagne van de overheid om werknemers te waarschuwen voor werkstress krijgt de laatste weken veel aandacht. De speciale Facebook pagina Check je werkstress heeft al ruim 11.400 volgers. Iemand met burnoutverschijnselen of langdurige stress is vaak de balans tussen ontspanning en inspanning kwijt. De wijzer slaat te vaak naar 1 kant uit, meestal inspanning waardoor de ontspanning ver te zoeken is.

Met yoga is deze ontspanning makkelijk in te bouwen in je leven. Het hoeft niet veel tijd te kosten en kan ook erg simpel zijn. Persoonlijk heb ik geen last van stress maar in mijn verleden wel te maken gehad met een bijna-burnout, zoals ik het zelf noem. Ik ben toen serieus met yoga aan de slag gegaan en heb de volgende punten in mijn leven proberen te integreren.

1. Doe je zonnegroeten elke ochtend
Dit was voor mij een eye-opener. De zonnegroet vind ik altijd een fijn onderdeel van de les en zorgt ervoor dat mijn hartslag omhoog gaat. Ik ben het thuis gaan proberen om elke ochtend mee te beginnen. Het was af en toe best een raar gezicht als ik mijn matje uitrolde terwijl mijn 2 dochters Het zandkasteel keken en ik als hond met mijn kop omlaag hing. De wekker ging standaard 5 minuten eerder af, wat nog best lastig was in het begin maar je went eraan. Je kunt ook de wekker elke dag 1 minuut eerder zetten. Dat verzacht de pijn een beetje. Die 5 minunten zijn well spent want ik sta opgewekter en echt wakker onder de douche na afloop.

2. Ga wekelijks naar een yogales bij je in de buurt
Ik ga altijd op maandagavond en vaak nog een keer in het weekend. De les werkt bij mij vaak nog uren door na afloop; ik ben totaal ontspannen en mijn hoofd is leeg. Ik probeer altijd een pose uit de les te kiezen en die elke dag thuis te oefenen. De ene week zal dat makkelijker gaan de andere week, beetje afhankelijk van je agenda die week maar het proberen is al een stap in de goede richting.

3. Sta elke avond voordat je gaat slapen even stil bij de goede dingen van de dag
Dit heb ik geleerd van Arianna Huffington, founder van The Huffingtonpost. Zij haalt in haar boek ‘ Thrive’ een klinisch psycholoog van Oxford, Mark Williams, aan. De zogenaamde Ten Finger Gratitude Exercise houdt in dat je elke dag 10 dingen opnoemt en op je vingers telt waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen dingen zijn die die dag zijn gebeurd maar ook zaken waar je in het algemeen dankbaar voor bent. Probeer het eens, ik had dagen dat ik niet verder kwam dan 7 dingen maar vind het nu makkelijk om tot 10 dingen te komen. Deze oefening zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en je met een goed gevoel kunt gaan slapen.

4. Probeer elk uur van de dag te bewegen.
Dit is mijn favoriet en ook de meest makkelijke om te doen elke dag. Of ik nou op de fiets zit, de trap neem naar de derde etage of mijn vieze kopje naar de vaatwasser breng in de pantry op onze afdeling. Elk uur van de dag zorg ik voor beweging, het zal mij niet gebeuren dat ik een vol uur achter mijn laptop zit en niet beweeg. Fietsend naar je werk (indien mogelijk), de trap pakken in plaats van de lift, je glas vullen met water uit de kraan in de keuken, allemaal momentjes waarop je lijf in actie wordt gezet.

5. Gebruik toiletmomentjes om tot rust te komen
Dit klinkt misschien raar en zweverig in eerste instantie maar probeer het maar eens. Elke keer als je naar het toilet gaat (toch wel aantal keer per dag), ga je zitten en sluit je je ogen. Let op je ademhaling en blijf zo 20 tot 30 seconden zitten. Probeer nergens aan te denken, voel geen haast en stoor je niet aan omgevingsgeluiden (van het toiletje naast je bijv.). Luister alleen naar je ademhaling en voel deze in je buik. Na die halve minuut of volle minuut, keer je terug naar het dagelijkse leven. Bij mij werkt dit ontzettend goed, ik moet me er wel toezetten om het te doen want toiletbezoek is gauw even snel tussen afspraken door of net even voor de lunch.

Hoe ontspan jij?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>