Yoga rookie? Zo kom je de eerste lessen yoga door

Als je net begint met yoga, kan het soms spannend zijn om naar een les toe te gaan. Ik nam mijn eerste lessen bij een kleine school in Amsterdam waar uiteraard alleen maar die hard yogi’s les hadden. Voor mijn gevoel viel ik enorm op tussen deze groep mensen. Ik schaamde me rot tussen alle pro’s in het lokaal omdat ik nog niet eens in kleermakerszit kon zitten. Mijn knieën raakten bijna mijn neus aan terwijl ik op de grond zat. Ondertussen weet ik wel beter en dat er toendertijd waarschijnlijk niemand op mij lette of dat ze  me desnoods aandoenlijk vonden met mijn rode hoofd. Bij yoga zijn er namelijk geen winnaars en verliezers, je kunt nooit slecht zijn in yoga of er talent voor hebben. Maar om je nou toch een beetje streetwise te maken op je matje in die te hippe school, lees hier mijn tips voor de eerste lessen1. Lach

Het is niet nodig om met een serieus en verstarde blik je Krijger-houding te doen. Het is namelijk gewoon leuk om aan yoga te doen en je mag best lachen als je op je muil valt terwijl je met man en macht recht in die Kaars-positie probeert te blijven staan. Als je de asana’s (moeilijk woord voor yoga houdingen) onder de knie wilt krijgen, doe het dan in ieder geval met een glimlach op je gezicht.

2. Die kleermakerszit kun je ook leren

Ik heb er zeker 1.5 jaar over gedaan om een beetje goed in kleermakerszit te kunnen zitten. Om dit te oefenen heb ik een tijdje gevlinderd. Hierbij buig je je knieën en zet je je voetzolen recht tegen elkaar aan. Maak je rug recht en houd je schouders laag. Maak nu een vlinderbeweging met je benen. Houd daarbij na een aantal keer vlinderen vast op het laagste punt. Je zult zien dat het vanzelf makkelijker gaat, maar hiervoor geldt wel dat je het dagelijks moet oefenen.

3. Besef dat iedereen het heeft moeten leren

Mijn lerares vertelde me dat zij soms wel een jaar er over deed om een specifieke houding te leren. Het gaat echt met vallen en opstaan en vaak ook met een beetje durf. Als je beseft dat iedereen in het lokaal het aan het leren is en dat het je eigen persoonlijke leerschool is, maakt het niet uit of je de Kraai nou wel of nog niet kan doen.

4. Leer deze woorden uit je hoofd

Het hangt van je leraar/lerares af welke terminologie er gebruikt wordt. Zijn het de originele Sanskrit termen, de Engelse of de Nederlandse termen zoals Hond met kop omlaag. No worries, je groeit er vanzelf in. Voor mij zijn dit de 2 belangrijkste: Childs pose en Savasana. Dit zijn twee rusthoudingen die resp. tussentijds en aan het einde van les worden gebruikt. Het kan zo lekker zijn om na een aantal krachtige warriors bijv. even bij te komen in Childs Pose. En dan ‘ verlicht’ na de eindontspanning (Savasana) weer naar buiten te gaan.

Wat vond jij van je eerste les?

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>