Waarom Yoga doen achter je bureau goed is (en niet raar)

De laatste tijd merk ik steeds vaker dat ik met een verkrampte schouders achter mijn bureau zit. Heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid werk en telefoontjes die ik krijg op een dag de laatste tijd. Hier kan ik op dit moment weinig aan doen, behalve hard werken maar ik kan het wel iets dragelijker voor mezelf maken. Ik heb mijn twee kamergenoten (anti-yogi’s want yoga is zweverig en dus voor geitenwollensokken types en dat zijn wij niet want wij zijn stoere mannen. Verder vind ik het aardige kerels hoor ;-) ) al voorbereid op de bewegingen die ik iets vaker zal maken de komende tijd. Alles voor een flexibele en vooral ontspannen houding achter mijn bureau.  Hier komen ze. Ok, als je je schaamt, ga dan even op het toilet zitten. Prima plek voor een korte yoga shot.

1. Diepe buikademhaling

Lijkt geen yoga oefening op het eerste gezicht, maar is het zeker wel! Ademhaling is bij het beoefenen van yoga een belangrijk onderdeel. Het lijkt zoiets onzinnigs om hier stil bij te staan want je doet het toch gewoon? Maar probeer het maar eens. Adem in door je neus en bol je buik uit, laat je adem bewust naar je buik stromen. Bij het uitademen trek je je buik weer in en stroomt de adem je neus weer uit. Doe dit een aantal keer achter elkaar, probeer je heel bewust te zijn van je adem.

Mensen ademen vaak heel hoog op hun borst in en uit. Dit gebeurt vaak als je druk bent en niet kunt ontspannen. Juist in hectische tijden zou je eens moeten proberen om via je buik te ademen. Als ik bijv. ‘s ochtends tijdens de drukke ochtendspits thuis, de boterhammen voor mijn dochter smeer terwijl de jongste aan mijn nog blote been hangt want ik heb me nog niet kunnen aankleden, adem ik een paar keer diep in en uit via mijn buik. De ochtend verloopt een stuk minder gestressed op zo’n moment. Je moet er alleen even stil bij staan en het gewoon doen.

2. Uitrekken

Dit kan zo lekker zijn, je even helemaal uitrekken. Ik doe altijd alsof ik appels aan het plukken ben. Ik ga op mijn tenen staan en pluk met mijn linkerhand die ene appel die zo hoog boven mijn bureau hangt (of boven het toilet, wat jij wil) en vervolgens pak ik met mijn rechterhand die andere nog hogere appel.

3. Nekrol

Je zit achter je bureau en laat je schouders hangen. Strek je hoofd naar rechts en rol hem naar voren en naar links toe. Rol je hoofd niet naar achter, houd het aan de voorkant. Dit zorgt voor een lekkere stretch in je nekspieren. Probeer als toetje vervolgens nog even een paar keer je schouders hoog op te halen en naar achter te rollen. Zo ook je schouders even snel losgemaakt.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>